Pārlekt uz galveno saturu

Norisinājusies starptautiskā konference "Inženierzinātne lauku attīstībai"

Attēla autors: No LLU arhīva

No 25. līdz 27. maijam LLU Tehniskajā fakultātē notika 21. ikgadējā starptautiskā zinātniskā konference "Engineering for Rural Development / Inženierzinātne lauku attīstībai", kas šoreiz tika organizēta "hibrīda" formā - gan klātienē, gan tiešsaistē. 

Konferences mērķis bija centrēts uz jaunāko tehnoloģiju un zinātniskajiem pētījumiem lauksaimniecības, enerģētikas, inženierzinātņu, transporta, kā arī citu aktuālu inženiertehnisko problēmu jomās.

Konferences darbība notika vairākās paralēlās sekcijās - lauksaimniecības tehnika un tehnoloģijas, degvielas, tehniskie šķidrumi, transports un loģistika, materiālzinātne un tehnoloģijas, inženierzinātne rūpniecībai un videi, atjaunojamā un tradicionālā enerģija, SEG emisijas un atkritumu apsaimniekošana, modelēšana un simulācija, kā arī inženiertehniskā ekonomika un izglītība inženierzinātnēs, kurās tika nolasīti 75 referāti. 

Konferences programmas komiteja saņēma 318 pieteikumus. Rakstu kvalitātes kritērijus neapmierināja 14 iesniegtie raksti, kas tika noraidīti. Pavisam apstiprināti bija 133 raksti ar kopējo autoru skaitu 367, kuri pārstāv 22 valstis un 97 dažādas iestādes. Lielākais autoru skaits bija no Latvijas (140), Ukrainas (88), Ķīnas TR (30) un Rumānijas (18). Jāatzīmē tādu valstu pārstāvji, kā Taizeme (1), Indija (6), Peru (3), Malaizija (2), Japāna (6) un Ķīnas TR (30), kuru darbība konferencē ir pirmo reizi. Šo valstu pārstāvju darbība konferencē saistīta ERDev2022 programmas komitejas sākto sadarbību ar HEREM (International Symposium on Hydrogen Energy, Renewable Energy and Materials: www.herem.org) orgkomiteju. Turklāt šogad konferencē bija aizliegts piedalīties Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem.

Konferences ordkmiteja uzskata, ka šāds "hibrīda" variants būtu piemērojams arī turpmāk, lai plašāk aptvertu dažādu valstu zinātnieku aktīvu darbību konferencē, tomēr tā realizācijai būtu nepieciešams papildus tehniskais nodrošinājums.

Pievienots 30/05/2022