Pārlekt uz galveno saturu

TF 3. kursa autotransporta specialitātes studenti iepazīstas ar VAS “Latvijas Valsts ceļi” Ceļu laboratorijas darbu

Attēla autors: No LLU arhīva

22. novembrī TF 3. kursa autotransporta specialitātes studenti studiju kursa “Autoceļi un satiksmes vadība” ietvaros viesojās VAS “Latvijas Valsts ceļi” ceļu laboratorijā, kur iepazinās ar mūsdienīgām tehnoloģijām un tehniku ceļu un to būvniecībā izmantojamo izejvielu kvalitātes kontrolei.

Studenti pārliecinājās, ka autoceļu būvniecības, uzturēšanas, kā arī rekonstrukcijas darbu kvalitātes novērtēšana ir darbietilpīgs un precīzs process, jo no pārbaužu rezultātiem ir atkarīgs, vai attiecīgais autoceļa posms ir uzbūvēts labā kvalitātē, vai arī tomēr uzņēmējam tas būs jāpārbūvē.

Laboratorijā tika apskatīti dažādi materiāli, kas tiek paņemti pārbaudei jau parasti pirms autoceļa būvniecības uzsākšanas, vai arī ceļa remonta laikā. Tāpat studenti noskaidroja, kā tiek veikta jau uzbūvētā vai rekonstruētā ceļa pārbaude, un to, kā tiek izvēlēta potenciālā parauga ņemšanas vieta.

Materiālu pārbaudes kvalitāti nodrošina atbilstošo standartu prasībām izmantojamās laboratorijas iekārtas un testēšanas metodes. Patlaban LVC laboratorija ir akreditējusi 69 testēšanas metodes, kas ietver ceļu būvmateriālu paraugu ņemšanu, mehānisko, fizikālo un fizikāli-ķīmisko testēšanu. Iepazīstoties ar laboratorijas iekārtām, studenti pārliecinājās, ka izņemtie materiālu paraugi tiek pakļauti visdažādākajiem pārbaudījumiem – tie tiek saldēti, karsēti, spiesti un lauzti. Lai nodrošinātu rezultāta atbilstību specifikāciju kvalitātes prasībām, laboratorijas darbinieki veic gan regulāras, gan ārkārtas pārbaudes būvniecības objektos valsts autoceļu tīklā. Rezultātu objektivitāti nodrošina pilnīga konfidencialitāte – paraugi tiek marķēti un testēti, darbiniekiem nezinot parauga izcelsmes vietu.

Tāpat studenti noskaidroja būtiskākos pārbaužu neatbilstības iemeslus, kas pamatā saistīti ar materiāla izvēli un izpildītā darba kvalitātes neievērošanu noteiktos būvniecības posmos.

Pievienots 23/11/2017