Pārlekt uz galveno saturu

TF radītās tehnoloģijas izraisa interesi jaunrades festivālā "iNOVUSS”

25. augustā norisinājās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētais jaunrades festivāls „iNOVUSS”, kurā ar universitātē radītajām tehnoloģijām piedalījās LLU Tehniskās fakultātes (TF) zinātnieki, stāstot un rādot festivāla apmeklētājiem pneimatiskā manipulatora un lauksaimniecības mobilā robota darbības principus.

"Pasaulē jau pirms mums ir radīti dažādi orientēšanās algoritmi, kuru darbībā izmanto GPS un kurus izmanto automašīnu, traktoru un citu pārvietošanās līdzekļu vadīšanā, taču to izmantošana nelielos lauksaimniecības uzņēmumos ir apgrūtinoša finansiālu apsvērumu dēļ. Mēs šobrīd fakultātē esam sākuši neliela lauksaimniecības robota – platformas izstrādi, kura vadībai plānojam radīt savas tehnoloģijas, kas būs lētāka alternatīva, ko izmantot lauksaimniecībā un, iespējams, nākotnē arī citās nozarēs kravu pārvadāšanai,” stāsta TF pārstāvis Aldis Pecka, kurš festivālā interesentiem rādīja izstrādes stadijā esošā lauksaimniecības robota paraugdemonstrējumus.

Zinātnieki plāno pirmo lauksaimniecības robota prototipu izmantot zemeņu audzētāju vajadzībām. Šobrīd ir izbūvēta robota tehniskā platforma, pults vadības sistēma, bet tā pilnveide vēl turpināsies.

Tāpat apmeklētāju interesi festivālā izraisīja TF studenta Mihaila Ivanova radītais pneimatiskais manipulators, kuru šobrīd izmanto studiju procesā universitātē, lai jaunos inženierus iepazīstinātu ar pneimatikas darbības pamatprincipiem. Kā stāsta Mehānikas institūta direktors Imants Nulle, apmeklētāji ne tikai izklaides nolūkos izmēģina manipulatora vadīšanu, bet arī jautāja par tā uzbūvi, veiktspēju un pielietošanas iespējām praksē.

Festivāla ietvaros tika organizētas dažādas aktivitātes, lai tuvinātu uzņēmējus un zinātniekus, popularizētu zinātniskos sasniegumus un universitāšu lomu to veidošanā un iedvesmotu jauniešu sākt uzņēmējdarbību. Zinātnieku un uzņēmēju diskusijā piedalījās arī LLU Tehnoloģiju un pārneses nodaļas vadītāja Sandra Muižniece – Brasava, savukārt ar savu produkciju un pieredzes stāstiem dalījās vairāki jaunie uzņēmumi, kuri attīstījuši savus radītos produktus sadarbībā ar LLU.

"Zinātniekiem pietrūkst uzņēmēju, kam izstāstīt visu labo, ko viņi dara. Mums iedeva vairāk, nekā bijām gatavi uzņēmumā ieviest. Taču tiklīdz mēs izaugsim līdz nopietnākam līmenim, droši zināsim, kur vērsties pēc zinātnieku atbalsta,” diskusijā stāstīja "CoffeePixels” dibinātājs Raivis Vaitekūns, kura ideju par ēdamu kafiju palīdzēja attīstīt LLU un Dārzkopības institūta pētnieki.

Uzņēmēji un ikviens interesents par sadarbību ar LLU informāciju var iegūt Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļā, sazinoties ar tās vadītāju S. Muižnieci-Brasavu (tālr. 29134693).

LLU inženieri jaunrades festivālā "Inovuss"

 

Pievienots 27/08/2017