Pārlekt uz galveno saturu

Inspire Kamīni (Dānija)

Attēla autors: No LLU arhīva

SIA Medzes Components ir Dāņu metālapstrādes uzņēmums, kas izveidots 2002. gadā. Tas sākotnēji ražoja metāla detaļas furnitūrai citiem Dānijas uzņēmumiem. Šobrīd uzņēmums izgatavo produkciju arī Zviedrijas, Norvēģijas un Somijas kompānijām. SIA Medzes Components strādā trīs MEHI, kuri 2011. gadā absolvējuši Tehnisko Fakultāti . Divi, ieskaitot Juriju Mozžerikovu (šī projekta vadītāju), ir pabeiguši Mašīnu projektēšanas un ražošanas studiju programmu un viens Lauksaimniecības enerģētiku

Dāņu kompānija Heta, kas atrodas Dānijas pilsētā Lemvig un ir specializējusies uz dažāda veida kamīniem vienojās ar Medzes Components par trīs kamīnu modeļu (Inspire 40, Inspire 45 un Inspire 55) izgatavošanu.

Kamīna konstrukcija tika pārņemta no dāņu kompānijas, taču lielākais izaicinājums bija ražošanas tehnoloģijas izstrāde, metināšanas konduktoru, divu iekštelpu celtņu (6m tilta un 4m konsoles celtnis) projektēšana un izgatavošana. Celtņu konstrukcijas izstrādē nepieciešami konstrukcijas stiprības aprēķini. Šeit tika izmantotas zināšanas, kas iegūtas Materiālu pretestības, Teorētiskās mehānikas, Mašīnu elementu un citos studiju kursos. Tāpat tika izmantotas modernās tehnoloģijas, un tilta 3D modeļi (digitālie prototipi) slogoti ar datorprogrammas palīdzību.

Izstrādājot izgatavošanas tehnoloģiju, tika pieņemts lēmums, ka kamīnam jābūt metinātam ar robotu. Tas paātrina ražošanu, samazina deformācijas, kas rodas metināšanas procesā un izslēdz cilvēciskā faktora rezultātā pieļautās kļūdas.

Kamīns ir arī mājokļa dizaina elements, un tāpēc tam jāizskatās nevainojami. Lai pasargātu virsmas no saskrāpēšanas un, lai panāktu labāku rezultātu pēc lāzergriešanas un locīšanas operācijām, kā arī samazinātu slīpēšanai nepieciešamo laiku, tika izvēlēts speciāls materiāls (Laser 355MC), kas pārklāts ar aizsargkārtu. 

Līdz Ziemassvētkiem jāsaražo 1000 "Inspire 45" kamīnu korpusi, tad uzņēmums ķersies klāt arī "Inspire 40" un "Inspire 55" ražošanai.

Pievienots 14/12/2016