Pārlekt uz galveno saturu

"Mehu" gājiena centrālā figūra – Skaistulis

Attēla autors: No LLU arhīva

Šodien Jelgavas ielās notika jau par tradīciju kļuvušais «Mehu» gājiens, kas vieno esošos un bijušos LLU Tehniskās fakultātes studentus jeb «mehus». Par šī gada sensāciju kļuva Skaistulis – pneimobilis, ko uzbūvējuši fakultāte studenti.

Fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis portālam www.jelgavasvestnesis.lv pastāstīja, ka šo braucamo izgatavoja fakultātes studenti. Tas tiek darbināts ar saspiestu gaisu. Tieši dekānam bija gods jauno braucamo demonstrēt gājiena laikā. «Prieks, ko izbaudīju, braucot ar Skaistuli, ir neaprakstāms,» tā viņš.

Pneimomobiļi šobrīd pasaulē vēl tikai tiek popularizēti, tāpēc LLU studenti pirmo reizi dosies uz pneimomobiļu sacensībām, kas notiks 6. un 7. maijā Ungārijā. Tur piedalīsies vairāk nekā 50 komandu no padsmit valstīm. Tā šādā pasākumā būs debija ne tikai LLU «mehiem», bet arī Latvijai. Braucēji startēs trīs disciplīnās: uz maksimālo ātrumu, uz izveicību (paredzēts brauciens pa līkumotu trasi) un uz attālumu (izmantojot tikai vienu slāpekļa balonu). «Pneimomobilis ir ļoti ekoloģisks! Tā darbināšanā netiek izmantota degviela, līdz ar to tas nepiesārņo dabu,» braucamā galveno plusu nosauc viens no tā izgatavotājiem Mārtiņš Ziemelis. Kopā ar viņu pie Skaistuļa strādāja Krišjānis Galiņš. Puišu iecere ir panākt, lai uz nākamā gada pneimomobiļu sacensībām dotos jau trīs LLU komandas. Tas būs iespējams, ja atradīsies atbalstītāji.  

Mehu dienas Tehniskās fakultātes pagalmā atklāja Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. «Apsveicu jūs ar šo brīnumu, ko esat radījuši! Radīšanas prieks ir pats svarīgākais, jo tur saliktas kopā mūsu spējas, zināšanas un prasmes,» norādīja A.Rāviņš, kurš arī pats 1980. gadā ir absolvējis Tehnisko fakultāti (toreiz – Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Lauksaimniecības mehanizācijas fakultāte).

Jāatgādina, ka Mehu gājiens notika no 5. dienesta viesnīcas Mātera ielā līdz Tehniskajai fakultātei J.Čakstes bulvārī.

Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka Mehu dienas pilsētā norisinās no ceturtdienas līdz svētdienai.

Pievienots 22/04/2016