Pārlekt uz galveno saturu

Tehniskās fakultātes jubileju dekāns sagaida ar nākotnes plāniem

Attēla autors: No LLU arhīva

«Vārds «mehs» ir diagnoze, kura nav ārstējama un arī nav jāārstē,» teic LLU Tehniskās fakultātes (TF) dekāns Ilmārs Dukulis. Fakultāte šogad svin 70 gadu jubileju, un dekāns atzīst – tā spēj piedāvāt augsta līmeņa izglītību. Skatoties nākotnē, I.Dukulis atzīst – svarīgākais ir domāt par studentu piesaisti.

Lauksaimniecības mehanizācijas fakultāte 70 gadu laikā izaugusi par Tehnisko fakultāti un kļuvusi par otru lielāko LLU. Šobrīd «mehos» izglītojas 637 studenti. Bez inženierzinātņu programmām iespējams apgūt arī izglītības zinātņu programmas «Mājas vide izglītībā» un «Profesionālās izglītības skolotājs». «Meitenes mūsu fakultātei nāk tikai par labu, jo daiļais dzimums vienmēr nomierina sakarsušos puišu prātus,» nosmaida dekāns. Turklāt viņš lepojas – no visām fakultātēm TF atrodas visskaistākajā vietā. «Mums ir sakārtota Driksas krastmala, mums ir Mehu, piedodiet – Mītavas, tilts. Pie tilta ir students, kurš no visām fakultātēm atrodas vistuvāk mūsu fakultātei. Jelgava ir ļoti skaista,» lepojas I.Dukulis.

Šajā studiju gadā no pamata studijām vispieprasītākā bijusi mašīnu projektēšanas un ražošanas pro­gramma. Savukārt iepriekšējos gados tikpat iecienīta bija «Lauksaimniecības enerģētika». Interesanta tendence esot vērojama Lauksaimniecības inženierzinātņu programmā, kur pēdējos trīs gados apakšprogrammu «Autotransports» izkonkurējusi «Lauksaimniecības tehnika». «Lauksaimniecības tehnika – kombaini, traktori – ir daudz modernāki nekā automobiļi. Tur vajadzīgs vairāk zināšanu, un varbūt jaunietis apzinās, ka tā lauksaimniecība nav tāda, kā kādreiz bija pieņemts uzskatīt, – zābakos un mēslu čupā. Tagad tiek izmantoti planšetdatori, traktori un kombaini ir ar kondicionieriem,» izmaiņas skaidro dekāns.

I.Dukulis teic, ka laika gaitā mainījušies iemesli, kāpēc jaunieši izvēlas studēt «mehos». Dekāns stāsta, ka tolaik, kad pašam bija jāizvēlas, kur apgūt augstāko izglītību, jaunieši interesējušies, kur studējuši vecāki, radinieki. Viņš pats ir «mehs» –  fakultātē nonācis, jo tajā laikā to tikko bija absolvējis brālēns. 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 24.marta, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš

Pievienots 24/03/2015